Violina

slika_instrumenta

Violina

Violina spada v skupino godalnih inštrumentov, kamor sodijo še viola, violončelo ter kontrabas. Ima štiri strune, ki so oglašene po kvintnem krogu – G;D;A;E

Sestavljena je iz glave, vratu in trupa. Glavo sestavljajo zaključek violine, t.i. polž, vijačnica in vijaki za uglaševanje. Vrat vključuje ubiralko, ob katero se s prsti pritiskajo strune, s čimer se spreminja višina tonov. Na sredini pokrova je postavljena lesena kobilica, ki podpira strune in pomaga pri nastanku zvoka, saj vibrira med tem, ko z lokom drsimo prek strun.

Violina običajne velikosti je celinka (4/4). Otroci običajno igrajo manjše violine, najpogosteje tričetrtinke (3/4), polovinke (2/4) in četrtinke (1/4), obstajajo pa seveda tudi še manjše velikosti.

Poleg njene pomembne vloge v komornih zasedbah, ki jo je ohranila še iz časov prvih korakov v instrumentalni glasbi, jo je www.violinske igre uvrstil med prve solistične inštrumente. Nenadomestljiva je v komornem in simfoničnem orkestru. Nenazadnje je violina zastopana v slovenski ljudski glasbi, igra pa tudi pomembno vlogo v negovanju ljubiteljske glasbene kulture.

Po končani nižji stopnji šolanja si učenci pridobijo osnovno tehnično znanje ter ritmično in tonsko urejenost, tako da so sposobni igrati solistično, v komornih zasedbah oziroma v šolskem orkestru ter se samostojno naučiti lažje skladbe. Nekateri pa nadaljujejo šolanje tudi na srednji stopnji.

Predstavitev inštrumenta

Profesorji

Jurić Pavšič Petra

Grego Tina