Uspešen zaključek šolskega leta na GŠ Idrija

GŠ Idrija bo šolsko leto 2017/18 zaključila z zavidljivimi rezultati. Visoki rezultati iz  regijskega in državnega tekmovanja ter sedmih mednarodnih tekmovanj v različnih disciplinah so rezultat trdega dela učencev, mentorjev in seveda staršev. Delo z učenci na glasbeni šoli poteka prilagojeno njihovim sposobnostim. Vendar glasbene šole nikakor ne smemo primerjati s krožkom. Primerjamo jo lahko le s profesionalnim športom.

V mesecu januarju sta se mednarodnega tekmovanja EMONA v Ljubljani udeležila dva naša učenca. Anže Klančar Jurjavčič pod mentorstvom Bojana Zupančiča, je v disciplini saksofon prejel zlato plaketo, Gregor Govekar – najmlajši učenec na tekmovanju pod mentorstvom Igorja Vrhnjaka, pa si je v disciplini klarinet prislužil bronasto plaketo.

V mesecu februarju so se po Sloveniji vrstila predtekmovanja za izbor kandidatov na državno tekmovanje TEMSIG, ki se je odvijalo letos marca na Gorenjskem. Vstopnico za državno tekmovanje sta si od prijavljenih štirih kandidatov priborila Lara Filipič, ki je v disciplini citre pod strokovnim vodstvom učiteljice Teje Ličar Močnik dosegla bronasto plaketo in Gašper Golob Rupnik pod vodstvom mentorice Andreje Semenič, ki si je na kitari priboril zlato plaketo in 2. nagrado.

V marcu je prav tako potekalo mednarodno tekmovanje SVIREL, ki se ga je udeležil v disciplini saksofon Anže Klančar Jurjavčič (mentor B. Zupančič) in dosegel zlato plaketo.

Regijskega tekmovanja mladih pianistov Primorske v mesecu aprilu, ki se je odvijalo v Sežani v organizaciji ZPGŠ so se udeležili trije naši učenci. Pod mentorstvom učiteljice Tatjane Grahelj je Klara Jurca v kategoriji 1.a dosegla srebrno priznanje, Filip Kacin pa  zlato priznanje. Pod strokovnim vodstvom Elene Startseve Somun pa je učenka klavirja Melisa Uršič v kategoriji začetniki prejela zlato priznanje.

V aprilu je šolo na 43. mednarodnem tekmovanju v Puli zastopala Brina Kerčmar pod mentorstvom Jerneja Hermana s harmoniko v kategoriji 1.a in dosegla 1. nagrado.

V mesecu maju je na 13. mednarodnem tekmovanju Pannonia accordion Brina Kerčmar (mentor J. Herman) s harmoniko dosegla  1. nagrado in skupno 1. mesto v svoji kategoriji.

Na 15. mednarodnem tekmovanju  Altamira Gorizia je na kitari šolo zastopal Gašper Golob Rupnik (mentorica A. Semenič) in kot najmlajši tekmovalec v kategoriji II. dosegel 2. nagrado.

Konec maja je potekalo v Mariboru mednarodno tekmovanje pevcev v petih starostnih kategorijah. V prvi najmlajši kategoriji do 18 let sta šolo pod mentorstvom Tonje Lapanja Brenčič zastopala dva naša učenca. Lovro Skrt, ki je prejel 2. nagrado,   Maruša Brenčič (v mesecu marcu opravila tudi sprejemni izpit iz petja na srednji stopnji in je sprejeta na Konservatorij za glasbo v Ljubljani, kjer bo naslednje šolsko leto nadaljevala šolanje iz petja)  je prejela 3. nagrado.

V mesecu juniju sta na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu pod vodstvom mentorice Katarine Brenčič na klavirju v 1. kategoriji šolo zastopali Neža Klančar Jurjavčič, ki je prejela 1. nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe skladatelja Bojana Glavine ter Karolina Gantar, ki je prejela 2. nagrado.

Zavedati pa se moramo sledečega: Višje kot smo na družbeni, materialni ali lestvici delovnega procesa, odgovornejši smo. Nihče pa se ne rodi odgovoren. Odgovornosti se priučimo. Preko samodiscipline, dela, odrekanja in zavedanja, da smo družbena bitja, soodgovorna za razvoj družbe, v kateri živimo. Učenje glasbe je eden od najučinkovitejših pripomočkov pri razvoju samodiscipline. Začne se relativno zgodaj, sprva gre zelo počasi, zahteva trud, delo, odrekanje in zavedanje, da se za uspeh trudijo vsi. Učenci, učitelji, starši in družbeno okolje, brez katerega je formalno glasbeno izobraževanje nemogoče izvajati.

Tonja Lapanja Brenčič, ravnateljica GŠ Idrija

 

sdr

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja