Učenci klavirja iz razreda Tatjane Grahelj pripravili večer skladb Igorja Dekleve

GŠ Idrija je v torek 14. novembra 2017 ob 17:30 gostila skladatelja  in pianista Igorja Deklevo.

Večer je nastal na pobudo in v organizaciji učiteljice klavirja Tatjane Grahelj, ki je skupaj s svojimi učenci pripravila prijeten glasbeni kolaž Deklevovih skladb za klavir od začetka njegove ustvarjalne poti pa vse do danes.

Igor Dekleva je s svojim delovanjem nedvomno zaznamoval naš prostor in svojo glasbo ponesel tudi v svet.  Solistično, v klavirskem duu s soprogo Alenko, s katero sta več kot štiri desetletja nastopala kot Klavirski duo Dekleva ter poskrbela za krstne izvedbe več kot 100 del slovenskih skladateljev ter sodelovanje z violinistom Michaelom Grubejem, s katerim je gostoval v Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji in Afriki.

Celotni skladateljski opus obsega prek 600 skladb, večinoma za klavir, pa tudi komorno glasbo, zbor, vokalno inštrumentalno in še kaj. Njegove klavirske skladbe zajemajo lok od otroških utrinkov, skladb za mladino do virtuoznih koncertnih skladb. V glasbeno snovanje je prefinjeno vtkana slovenska ljudska pesem, ki občasno prikliče spomin in oživi kulturni mit slovenske glasbe. Z zvočnim orisovanjem starodavnih ljudskih običajev prav tako ozavešča stik z davno doživetimi časi in vzbuja željo po obuditvi tradicij, osvetljenih skozi prizmo dandanašnjosti. Odlikuje ga pestrost glasbenega izraza, hudomušnost in vedrina ter bogastvo zvočnih slik.

Za svoje delo je g. Dekleva prejel številne nagrade in priznanja, za kar mu tudi mi vsi od srca čestitamo!

Na koncertu skladb Igorja Dekleve je bila najstarejša zaigrana skladba iz leta 1958. To je Povestica o zvončkih,  najmlajša po nastanku pa so Ljubljanske razglednice iz leta 2009.

Vmes smo slišali še skladbe Klepetulje (1963), Sonatina ritmica (1971), Zvezdni utrinki (1980),  Slovenska sonatina (1988), Hypnos (1989),  Veselica (1990), Maškarada (1994),  Klavirske risanice in Suita v barvah (2000), Valovanja (2006).

Na koncertu pa niso nastopali samo učenci Tatjane Grahelj. Ob koncu se je g. Dekleva tudi sam usedel za klavir in nam zaigral skladbo Marija Kogoja.

Po koncertu je sledil prijeten družabni večer, za katerega so poskrbeli starši učencev, skladatelj Igor Dekleva pa je v tem času pristopil do vsakega nastopajočega učenca in mu namenil nekaj prijaznih in spodbudnih besed.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja