POVABILO K VPISU V GLASBENO ŠOLO

Spoštovani starši, občani in občanke občin Idrija in Cerkno!

Najprej se vam v imenu celotnega kolektiva GŠ Idrija zahvaljujem za izjemno in požrtvovalno delo, ki ste ga pokazali v času corona krize. Glasbeno izobraževanje si je kot enega od ciljev zadalo vzgajati ljubiteljske glasbenike in poslušalce. Izdelki učencev so dokaz, da smo ta cilj dosegli.
Želimo si, da bi  kljub težkim časom, ki se nam bližajo, znali ohraniti pomen in namen kulture, saj je le ta tista, ki nas dela edinstvene na tem planetu. Slovenci smo se kot narod od nekdaj istovetili z našo kulturo, jezikom, knjigo in glasbo.  Jakob Petelin si svojega vzdevka Carnioulus (Kranjski) ni nadel naključno.  Glasbeno šolstvo na slovenskem z več kot 200 letno tradicijo je imelo od zmeraj namen biti dostopno vsakomur in za vsakega. Tudi danes se trudimo, da je prispevek staršev, ki ga vlagajo v glasbeno izobraževanje otrok, minimalen in lahko smo hvaležni, da je glasbeno šolstvo v Sloveniji pod okriljem države, natančneje pod Ministrstvom za šolstvo, in da je izenačeno z javno osnovno šolo.

Ne smemo dopustiti, da bo na račun trenutnih razmer zanimanje za razvoj kulture v kraju upadel. Vsi si želimo, da bi naši otroci imeli lepše, polnejše življenje, kot ga imamo sami. Marsičesa starši ne zmoremo storiti, lahko pa našim otrokom za minimalen strošek omogočimo glasbeno šolanje. Ljudje ne živimo zgolj od materialnega. Lepota, kultura, umetnost dajejo našemu obstoju smisel, širijo obzorja, nas delajo boljše, življenje vrednejše.

Mi smo vaša glasbena šola. Vendar bomo obstali samo, dokler bodo v glasbeno šolo vpisani učenci. Skupaj se moramo boriti, da bomo prepoznavni ne samo v ožjem, ampak v širšem prostoru. Čeprav smo majhni, to ne pomeni, da nismo sposobni postati najboljši.

Tonja Lapanja Brenčič, ravnateljica GŠ Idrija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja