200. let glasbenega šolstva na slovenskem

Otvoritev razstave, slavnostni koncert in podelitev odlikovanja SREBRNI RED ZA ZASLUGE

V preteklem tednu je praznovanje 200. letnice glasbenega šolstva na slovenskem doseglo svoj vrhunec z otvoritvijo razstave v Slovenskem šolskem muzeju z naslovom Dostopno in plemenito ter s slavnostnim koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer je predsednik republike Slovenije Borut Pahor Zvezi slovenskih glasbenih šol podelil odlikovanje SREBRNI RED ZA ZASLUGE.

Več o dogodkih si lahko preberete TUKAJ.

Na spletni strani urada predsednika države so zapisali TOLE, med novicami RTV Slovenije pa si lahko ogledate tudi ODDAJO Za glasbo živimo.

Na koncertu so pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča zaigrali:
  • Simfonični orkester glasbenih šol – v njem so sodelovali učenci vseh slovenskih glasbenih šol. Glasbeno šolo Idrija je zastopal kontrabasist Urban Čefarin.
  • Simfonični orkester konservatorijev in umetniških gimnazij. V njem je kontrabas igral Urban Čefarin, drugo violino naša nekdanja učenka Nuša Rejc, na rogu pa naš nekdanji učenec Filip Lazar.
  • Simfonični orkester Akademije za glasbo – v njem sta igrali naša bivša učenka violine Mojca Jerman in naša učiteljica violončela Tadeja Žele.